Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Muž přes palubu a mikční synkopa
 
      Jak vysoké je riziko pádu přes palubu při močení? SeaHelp vysvětluje, o čem je mikční synkopa - a jak může "Mann" zabránit nehodám a neúmyslnému pádu přes palubu.

 
Éric Tabarly je mezi lodní veřejností dobře známý. Francouz je považován za jednoho z nejlepších jachtařů 20. století. Důstojník a velitel Čestné legie a nositel Řádu za námořní zásluhy se proslavil především jako vítěz mnoha regat, při nichž překonal mnoho rekordů. Celosvětově oslavovaný jachtař však získal slávu i kvůli jiné, smutné okolnosti - kategoricky se odmítl zajistit na palubě , neměl na sobě ani záchrannou vestu. Tato okolnost ho nakonec stála život, když 13. června 1989 přepadl přes palubu a utopil se během noční plavby v Irském moři. Příčinou smrti, respektive důvodem pádu do moře, byl později jev, o kterém se obvykle mluví pouze za zavřenými dveřmi a který lékaři označují jako tzv. mikční synkopa.

Při močení může dojít ke krátké ztrátě vědomí - pokud k tomu dojde ve stoje, může dojít k pádu. Co to znamená: při močení může za určitých okolností akutně dojít k reverzibilní ztrátě vědomí. To může trvat několik sekund ale i minutu. Tento jev se vyskytuje hlavně u mladších mužů , postižení často trpí spánkovým deficitem s přeplněným močovým měchýřem, obvykle po požití alkoholu a bezprostředně po probuzení, typicky v noci. Pak upadnou buď náhle nebo po krátké závrati, což může vést k vážným zraněním. Dochází k poklesu krevního tlaku a následnému kolapsu.

Zatímco mikční synkopa na souši může způsobit při pádu méně vážná zranění, mezi námořníky je to obávaná možná příčina smrti. Na rozbouřeném moři a v chladném počasí námořníci v pracovním ochranném oděvu oddalují možnost vyprázdnění se vzhledem k náročným podmínkám. Dojde-li pak k náhlému vyprázdnění močového měchýře, může dojít k popsané mikční synkopě. Pokud k tomu dojde na okraji lodi, je možný pád přes palubu, protože normálně se močící muž drží pouze jednou rukou a obvykle je na závětrné straně lodi.
Mikční synkopě předchází řada příznaků. Patří mezi ně například kromě drobných záchvatů závratí a náhlého pocení, bledá barva pleti, možné jsou i krátké opakující se záškuby.

Pomáhá jediné: situaci co nejdříve "vyřešit", tedy zajít na palubní toaletu, zejména při silných vlnách nebo bouřkách je nejbezpečnějším způsobem používat toaletu vsedě.

Autor: Matthias Müncheberg
www.sea-help.eu

www.lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>