Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Průnik vody do lodi - pracovní den týmu SeaHelp na pobřeží Costa Brava
 
      SeaHelp poskytuje své služby i na základně Empuriabrava v katalánské provincii Girona v oblasti Costa Brava.

 
Nedávno se společně se Salvamentos Maritimos (španělský námořní záchranný křižník) a Mossos (katalánská policie) podařilo zabránit potopení výletního člunu se třemi lidmi a jejich mazlíčky na palubě.

Správcem základny je nadšenec do vodních sportů, Axel Albrot, vášnivý potápěč a odborník na lodě s certifikací ISO. Axel Albrot má na základně záchranný člun Humber 850 (délka člunu 8,50 metru), který je vybaven 5,7litrovým dieselovým motorem Volvo Penta.
"Nejenže máme loď na zádi mohutné úvazové zařízení, na kterém už byly vlečeny až 100 tun vážící čluny, na palubě máme také jeden z nejmodernějších plotrů a AIS, tři vysílačky a samozřejmě zařízení, abychom byli schopni poskytnout rychlou pomoc. Na palubě jsou také speciální hasicí přístroje pro různé typy požárů, náhradní benzín, naftu i startovací zařízení pro případ prázdné baterie." popisuje svůj praktický zásahový člun Axel Albrot.





















Výletní loď začala nabírat vodu u pobřeží: v jednu klidnou letní neděli tohoto roku lodní mechanik z této oblasti kontaktoval SeaHelp Costa Brava a prostřednictvím WhatsApp oznámil, že rekreační loď u pobřeží hlásí průnik vody do lodi a naléhavě potřebuje pomoc. Albrot okamžitě zareagoval a upozornil, že musí být nejprve povolán španělský záchranný křižník Salvamentos Maritimos ( což je zde povinné), aby nedošlo k poškození životního prostředí. Albrot poté obdržel zprávu, že španělští záchranáři již byli informováni ale že budou ještě potřebovat asi hodinu na dojezd k místu nehody. Albrot dlouho neváhal, naskočil do záchranného člunu, který kotví přímo před jeho domem na kanálu, nastartoval, projel kanály směrem k přístavu, za deset minut dorazil k poškozené lodi, která byla již silně zatopena.




















Mezitím soukromý 6ti metrový nafukovací člun vyzdvihl na palubu dvě ženy z posádky včetně dvou psů, kapitán lodi zůstal za kormidlem. O pět minut později dorazila na místo nehody i katalánská policie Mossos s potápěčem. Albrot měl již v tuto chvíli člun bezpečně zajištěn na tažném laně za svou lodí. Celá záchranná operace byla nyní koordinována na rádiovém kanálu 6. Nakonec dorazil i španělský záchranný člun, jehož zaměstnanci byli rádi, že "všechno jde dobře". Španělští záchranáři přes vysílačku navrhli doprovod záchranného člunu SeaHelp do přístavu, aby mohli v případě potřeby poskytnout pomoc. Krátce před vjezdem do přístavu požádal kapitán poškozené lodi o odčerpávání vody, které následně zajistila loď Salvamentos Maritimos s výkonnými pumpami na palubě. Katalánská policie a španělští námořní záchranáři poděkovali společnosti SeaHelp za podporu a vyjádřili zájem o zvýšenou spolupráci, zároveň ocenili profesionální pomoc záchranného člunu SeaHelp.






















Kontakt SeaHelp Costabrava: Axel Albrot, Quermançó 18, 17487 Empuriabrava / Girona, Španělsko. Tel. +34 605 150719 SeaHelp Costabrava, e-mail: costabrava@sea-help.eu, www.sea-help.eu

autor: Matthias Müncheberg
www.sea-help.eu

www.lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>